Mullrande mc-Mecka slog rekord

Custom bike show slog rekord i antal motorcyklister i år igen.

NORRTÄLJE. I lördags var det dags igen. Societetsparken fylldes av tusentals motorcyklar och dess ägare. Antalet besökare var fler än någonsin och de behövde inte bli besvikna. I parken fanns allt en MC-fantast kan drömma om, och lite till. Men för alla som kom åkande till Norrtälje började uppvisningen redan på landsvägarna in mot stan.

I långa karavaner, ibland på över hundra motorcyklar, rullar de fram. Den ena cykeln vackrare än den andra, och pockande på uppmärksamhet mullrar de förbi. Att som bilist hålla ögonen på vägen är inte så lätt.
I år kom fler motorcyklarna än någonsin tidigare till Custom Bike Show.
- De exakta publiksiffrorna är inte klara än, men vi uppskattar att över 10 000 motorcyklar och övriga besökare tagit sig hit idag, berättar Leif "Marlon" Larsson på lördagskvällen.
Det är en ordentlig ökning jämfört med förra årets publik på ungefär 7 000.
Leif "Marlon" Larsson är en av dagens nyckelpersoner. Vid infarten till området står han och tar emot motorcyklarna som kommer och pekar antingen åt höger eller vänster, speciell nog för att vara med i tävlingen, eller bort mot den vanliga parkeringen.
- Det är ett sekundsnabbt beslut. Men det är viktigt att inte bara ta ut värstinghojarna, utan alla måste uppmuntras, berättar han och viftar åt några motorcyklister som verkar tro de hittat en suverän parkeringsplats, bara ett par meter från infarten till området.
I år kom motorcyklarna från i princip hela Europa. Irland, Baltikum, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Schweiz, och Storbritannien, alla fanns representerade. Och för finnarna gick det bra i tävlingen. Hela fem av nio titlar tog de hem.
- Finnarna har dykt upp de senaste åren, det är roligt. De bygger ofta hojarna själva, är ute och letar delar och sätter ihop en helt egen modell, berättar Leif "Marlon" Larsson.
Från Finland har Tanja Rantanen kommit till Custom Bike Show för första gången, inspirerad av sina vänners prat om festivalen. Sin Harley Davidson har hon haft i ett år men är inte med i tävlingen. På frågan om vad hon tycker om showen hittills utbrister hon;
- I love it! Jag älskar det! Motorcyklarna här är mycket vackrare än hemma i Finland.
Den enda som kunde mäta sig med finnarnas framgångar i tävlingen var motorcykel 414, som ägs av Stefan från Karlstad. "Peoples choice", "Juryns val", och etta i "Custom-klassen", det är ingen dålig skörd för en och samma motorcykel.
Där vinnarna är utsedda och parken börjar tömmas på motorcyklar har arrangörerna, Twin Club MC, mycket jobb kvar, det är dags att börja städa.
- Efter varje år diskuterar vi om vi ska fortsätta eller inte, det är väldigt mycket arbete. Men när vi ses efter sommaren sätter vi nog igång med planeringen inför nästa år, säger Leif "Marlon" Larsson.

Annika Larsson | 2004-06-07